Wnętrza

Ziołowy ogród domowy

Bez wątpienia w okresie letnim większą wagę przywiązywać zaczynamy do tego, aby w naszym ogrodzie zakwitły przepiękne, wielobarwne kwiaty. Ze szczególną starannością pielęgnujemy w ogród, w którym w tym czasie spędzamy naprawdę mnóstwo czasu. Nie zawsze jednak w sezonie letnim możemy cieszyć się słoneczną, wręcz upalną pogoda, dlatego nieco ogrodu możemy przenieść do kuchni.

Zioła, bo o nich dzisiaj słów kilka, uprawiać możemy w doniczkach – oprócz tego, że będą przepięknie wyglądać i cudownie pachnieć, spełnią swoją rolę jako dodatek do codziennych potraw.
Przepiękne donice, skrzynie czy kosze to miejsce również dla ziół. Jak je uprawiać w domu lub na balkonie?

ziola4

Zioła są naprawdę mało problematycznymi w uprawie roślinami. Nie są atakowane przez żadne choroby, a szkodniki trzymają się od nich z daleka. Praktycznie każdy rodzaj ziół z powodzeniem wyda swoje plony w niewielkich doniczkach, dlatego też sprawdzają się w każdej, nawet najmniejszej kuchni.
Aby raz posadzone zioła służyły nam przez cały rok musimy przygotować dla nich odpowiednie środowisko. Rodzaj donic to kwestia tylko i wyłącznie naszego gustu, musimy jednak pamiętać o tym, aby były one odporne na stały kontakt z wodą i miały w dnie niewielki otwór umożliwiający odprowadzenie nadmiaru wody.
Na dnie wybranej przez nas donicy powinniśmy umieścić cienką warstwę drobnych kamyczków lub kermazytu, a dopiero na tak przygotowane dno – ułożyć żyzne podłoże wypełniające niemal całą naszą doniczkę. Mamy również możliwość wyłożenia wierzchu donicy korą, a w tym celu musimy oczywiście wypełnić donicę mniejszą ilością ziemi.

ziola11

Aby nasze zioła służyły nam jak najdłużej musimy zadbać o ich odpowiednią pielęgnację:
1. Podlewać – to szczególnie istotne w pierwszej fazie wzrostu naszych ziół. Czynność tę należy wykonać raz na dobę a kiedy temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka zioła nawadniać możemy nawet dwukrotnie. Ilość wody uzależniona jest oczywiście od wielkości doniczki/donicy.
2. Nawozić – rosnące rośliny potrzebują dużej ilości składników pokarmowych, musimy więc zadbać o ich uzupełnienie. Nawóz stosujmy zgodnie z zaleceniami producenta, które zawsze znajdują się na opakowaniu i pamiętajmy, że zbyt często nawożenie może spowodować utratę smaku i aromatyczność ziół.
3. Czyścić – o zioła dbamy tak, jak o kwiaty doniczkowe, a więc usuwamy dziwnie wyglądające lub pożółkłe liście. W ten sposób zapobiegamy rozwinięciu się choroby… Jeżeli na listkach ziół pojawią się szkodniki – również musimy usunąć je jak najszybciej.
4. Zimujemy – część ziół to rośliny wieloletnie, dlatego też tymianek, lawendę czy rozmaryn w okresie od listopada musimy jedynie przenieść do chłodnego pomieszczenia, do którego jednak docierają promyki słońca. Rośliny te podlewamy wówczas nie częściej niż raz w tygodniu.

Czy ziołowy ogród znalazł już swoje miejsce w domowym zaciszu? Jeżeli nie – naprawdę warto zadbać o jego aranżację.

Zapraszamy do obejrzenia inspirującej galerii!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *