Każda uroczystość lub nawet zwykła wizyta u przyjaciół kojarzy nam się z obdarowywaniem zapraszającej nas osoby bukietem kwiatów, butelką wina, czekoladkami lub jakimś innym drobnym podarunkiem. Niektórzy z nas mają to w zwyczaju, inni robią to, bo tak wypada. Niemniej gospodarzowi imprezy miło jest otrzymać drobiazg.
Bukiet z żywych kwiatów szybko więdnie, alkohol nie zawsze przypadnie do gustu. Może wyczarować coś oryginalnego? Zainspirowało nas połączenie kwiatów ze słodyczami. Brzmi interesująco? Bądźmy oryginalny i zaskoczmy podczas najbliższej wizyty naszych znajomych wręczając im bukiet ze słodyczy. Słodkie bukiety możemy zrobić zarówno z cukierków, pralin, żelek jak i lizaków przy użyciu produktów i narzędzi, które są łatwo dostępne, niektóre nawet znajdziemy od razu pod ręką. Dzisiaj pokażemy Wam bukietem z pralin Ferrero Rocher.
Na przygotowanie bukietu będziemy potrzebowali:
- praliny Ferrero Rocher (16 sztuk)
- kula styropianowa o średnicy 10 cm
- karton
- ozdobne tasiemki/wstążki/bibuła
- długie wykałaczki (ok 10 sztuk)
- papierowy ręcznik
- folia przeźroczysta
- szpilki (zwykłe i ozdobne)
- taśma dwustronna
- klej na gorąco
- nożyczki, nóż
- cążki do drutu
Na początku organizujemy sobie naszą „podstawę”. Przygotowujemy kopułkę- przecinamy kulę styropianową na pół. Z kartonu przygotowujemy sobie kryzę (dysk z otworem w środku), która powinna być troszkę większa (ok. 15 cm) od naszej kuli styropianowej. Wyciętą kryzę owijamy dookoła ozdobną tasiemką lub bibułą- w zależności od upodobań- podklejając klejem. Z wykałaczek przygotowujemy „rączkę”: łączymy ze sobą i zawijamy w ręcznik papierowy, na końcowy brzeg nanosimy klej, aby wszystko się trzymało razem. Obcinamy końcówki i powtarzamy czynność owijania wykałaczek z użyciem ozdobnej tasiemki. Aby przymocować rączkę do kopułki, robimy wgłębienie w jej spodzie, nanosimy klej i dociskamy gotową rączkę. Spód przeciętej kuli styropianowej smarujemy klejem i łączymy z kryzą. Większość już mamy przygotowane. Czas na naklejanie słodkości. Nasz „szkielet” umieśćmy sobie wygonie np. w szerszej butelce lub wąskim słoiku.
Spód praliny kleimy, delikatność jak najbardziej wskazana aby praliny nam się nie połamały. Przyklejamy pralinę do kopułki zaczynając od jej centrum. Staramy się tak rozmieścić słodkości na kopułce, aby odstępy miedzy nimi były w miarę możliwości równe. Przestrzenie pomiędzy pralinami zamaskujemy ozdobną wstążką oraz szpilkami. Zaczynając od ułożenia wstążki wokół dolnej części kopułki, dalsze zapełnianie przestrzeni to już nasza indywidualna twórczość. Co chwilę wstążkę przytwierdzamy szpilkami aby nie odstawały od pozostałych elementów.
Całość możemy opakować w przeźroczystą folię, aby nasz bukiet zabezpieczyć.
To jedna z wielu opcji bukietów jakie możemy sami stworzyć. Niech Wasza wyobraźnia puści wodze fantazji i do dzieła!
Może uda Wam się na podstawie powyższego opisu zrobić bukiet z wykorzystaniem żelek?