Lampion z dyni? Nie tylko na Halloween!

Dynia wiedzie aktualnie prym ? wykorzystywana jest do przepysznych rozgrzewających zup, które w jesienne chłodne dni sprawdzają się perfekcyjnie. Jej ususzone pestki są doskonałym dodatkiem do sałatek lub po prostu mogą stać się zdrową przekąską w ciągu dnia.

Poza tym z dyni wykonać można wiele cudownie wyglądających w domu dekoracji. O jednej z nich pisaliśmy niedawno. Dzisiaj chcielibyśmy skoncentrować się na dyni jako pomyśle na prezentujący się pięknie, a przy okazji ogrzewający domowe wnętrze ? lampion.

Do wykreowania takiego dyniowego lampionu potrzebować będziemy cienkiego i bardzo ostrego noża, oczywiście warzywa ? kształt i wielkość jest już wyborem należącym wyłącznie do nas i z pewnością przyda nam się niczym nieograniczona wyobraźnia. Powinniśmy dysponować także minimalnymi zdolnościami manualnymi ? z racji tego, że skóra dyni jest niezwykle twarda rzeźbienie w niej wymaga od nas niesamowitego zaangażowania, ponieważ o skaleczenie podczas takiej pracy nie trudno.

Lampiony z dyni nieodzownie kojarzą się nam z halloweenową dekorację i bez wątpienia w tej kwestii dynia jest królową. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że Halloween przywędrowało do nas z Ameryki i jeszcze przed kilkoma laty nikt takiego lampionu z Halloween nie utożsamiał, warto sięgnąć po to warzywo, aby ożywić nie tylko swoje wnętrze, ale i ogród, ganek, taras czy balkon, a nawet okno.

Aby przygotować lampion z dyni konieczne będzie wydrążenie jej miąższu. W pierwszej kolejności odcinamy jej czubek ? ten z fragmentem łodygi. Elementu tego nie wyrzucamy! Potrzebny on będzie do przykrycia naszego lampionu.

Aby nasz lampion wyglądał perfekcyjnie ? najlepiej będzie narysować pisakiem na dyni wszystkie elementy, które chcemy wyciąć. Dzięki temu nie będziemy zastanawiać się w trakcie pracy, czy nasze elementy wyglądają dobrze.

Dynia stanie się lampionem tylko wtedy, kiedy wydrążymy z jej środka cały miąższ. Nie jest to trudne, ale trochę siły z pewnością się przyda. Pierwsza warstwa miąższu może być dość twarda, a co za tym idzie kłopotliwa do usunięcia. Głębiej znajdują się już same pestki, a więc ich wydobycie będzie proste (pestek również nie wyrzucaj ? ususzone przydadzą się w kuchni). Twardszy miąższ wydobyty z dyni może posłużyć do przygotowania zupy.

Teraz wycinamy naszą dynię za pomocą noża z cienkim ostrzem. Teraz wystarczy do wnętrza dyni włożyć małe świeczki lub jedną grubszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *