Kuchnia w wielu domach zwana jest też jego sercem

kuchnia-02-hr

Kuchnia w wielu domach zwana jest też jego sercem. Zapewne dlatego, że w pędzie życia najwięcej czasu w swoim domu zajmują nam przyrządzanie i konsumowanie posiłków. To tam spędzamy wiele godzin na tworzeniu czegoś co zaspokoi nasze podniebienia czy zachwyci rodzinę i gości. Należy więc pamiętać, że odpowiednie rozplanowanie tego pomieszczenia jest niezwykle istotne.
Warto zastosować się do zasady stref w kuchni jest ich w sumie 5. Każda z nich jest niezwykle istotna, a ich kolejność również nie jest przypadkowa.

I. Strefa gotowania i pieczenia

Dlatego też najważniejszą z nich jest z całą pewnością strefa gotowania i pieczenia. To tutaj lokujemy piekarnik, płytę grzewczą, okapy i ewentualnie szafki z mikrofalówkami, opiekaczami itp. Tutaj jest też miejsce na formy, foremki, pokrywki, garnki.

II. Strefa przygotowywania

salon-z-kuchnia

Najistotniejsze w tej strefie jest wygospodarowanie odpowiednio dużego blatu roboczego, to włąśnie w tym miejscu będziemy siekać kroić wałkować i przyrządzać. Dlatego też tak ważna jest przestrzeń jaką będziemy mieli w tym miejscu. Unikajmy zajmowania blatu elementami które mogą być schowane, lub leżeć w innym miejscu. W tym miejscu warto wygospodarować miejsce na podręczne przyprawy, dodatki, deski, noże talerze talerzyki itp.

III. Strefa mycia

Nim przystąpimy do wykonywania jakiegokolwiek posiłku najczęściej trzeba umyć większość składników. Dlatego też strefa zmywania znajduje się przed strefą przyrządzania. W tym miejscu zadbajmy o zlew z bieżącą wodą, zmywarkę suszarkę czy szafkę ze ścierkami i ręcznikami.

IV. Strefa przechowywania

Strefa ta to nic innego jak miejsce w którym przechowujemy wszystko co nie powinno znaleźć się w innej strefie, a jest nam niezbędne w kuchni. Miseczki, pojemniczki, patery, dodatkowe sztućce, folie worki itp.

V. Strefa zapasów

strefy-w-kuchni

Tutaj wszelka dowolność. A tak naprawdę im więcej szafek i szafeczek w których można przechowywać niezbędne półprodukty tym lepiej. W tej strefie również powinna znaleźć się lodówka w której gromadzimy najwięcej zapasów.

Dzięki takiemu układowi w kuchni możemy być pewni że wszystko będziemy mieli pod ręką a gotując nie będziemy robili zbędnych kilometrów przemieszczając się i miotając między przeciwnymi końcami kuchni.
Wchodząc do kuchni nasze ruchy będą przemyślane i kolejne: Najpierw bierzemy zapasy, ze strefy przechowywania zabieramy miseczki talerzyk itp. Następnie myjemy co trzeba, przechodzimy do strefy przygotowywania o czym pozostaje nam tylko gotować lub piec. Dzięki umieszczeniu strefy przygotowywania między strefą mycia, a przechowywania nigdy nie braknie nam bieżącej wody czy jakiegokolwiek talerzyka czy też ściereczki.
Warto więc nie tylko zwrócić uwagę na piękno, ale i na funkcjonalność kuchni, w ten sposób praca będzie jeszcze przyjemniejsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *