Jak przechowywać żywność w lodówce?

????????????

Z pewnością wiele razy zastanawiałaś się czy na pewno wybierasz odpowiednią półkę w lodówce do przechowania np. pokrojonego w plastry sera…

Wydawać by się mogło, że niezależnie od tego, gdzie ulokujemy żywność najważniejsze żeby w ogóle trafiła do lodówki. I może jest w tym trochę racji, jednak nie każdy produkt nadaje się do przechowywania na którejkolwiek z półek. Dlaczego?

Weźmy pod uwagę jogurty, które przechowywane w niskiej temperaturze zaczną wytwarzać bakterie odpowiedzialne za gnicie, a przecież kupując je mamy na uwadze żywe kultury bakterii, a nie te, które psują całą dobroczynność produktu.

Jak więc ustawić produkty w lodówce, aby nie zaczęły się psuć od razu po ich zakupie?

Dla każdego chyba jasną kwestią jest temperatura panująca w lodówce – patrząc od najwyższej półki panować będzie na niej najniższa temperatura i sukcesywnie – im niżej, tym zimniej.

Najwyższa półka będzie odpowiednia do przechowywania, jak zostało już nadmienione, różnego rodzaju jogurtów, serów, dżemów, powideł i nabiału.

Środkowa półka sprawdzi się idealnie dla produktów, które mają krótki termin spożycia, czyli – twaróg, ser żółty, wędliny. Jest to doskonałe miejsce do przechowywania domowego jedzenia, czyli zup czy mięs pozostałych z obiadu (nie zapominajmy jednak o szczelnym przykryciu tych produktów).

l2

Najniższa półka to oczywiście najniższa temperatura i największa wilgotność. Co więc na niej ułożyć? Przede wszystkim warzywa i owoce! Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie myć owoców i nie przetrzymywać ich w lodówce dłużej niż 2 dni. Nie zapominajmy, żeby sałatę zamknąć w opakowaniu, które nie będzie w 100% szczelne, ponieważ zaczną rozwijać się w niej szkodliwe związki.

Pozostają jeszcze boczne półki – a na nich już standardowo: jajka (oczywiście nieumyte – dzięki temu przetrwają do 3 tygodni), soki w kartonie, sosy w słoiczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *